Ens preparem a l'escola?

11-22 de Març la preinscripció a l’escola.
Comença la marató de les portes obertes i apareix un dubte: estarà preparat? Hem fet bé? No serà molt petit?
I sóc jo preparada per què hi vagi?
Avui parlem del procés d’adaptació a l’ escola.
Segons els experts, l'edat ideal per començar aquesta aventura són els dos anys, quan el petit ja es fa entendre mitjançant el llenguatge i s'interessa per altres nens. 
 Cal però tenir en compte que la majoria dels casos, l’incorporació a les guarderies es fa entre els 6 i els 18 mesos, quan el nen és encara un nadó, al seu nivell màxim d' apego a la seva  mare, pare, o  persona que se'n  fa càrrec.
Bé, si ja heu près aquesta decisió, indipendentement de que si hem arribat o no als dos anys, crec que és important preparar el vostre petit amb antelació, per a que la seva entrada en aquest nou ambient sigui agradable i sense cap trauma!



L'entrada a la guarderia o a l’escola infantil suposa uns canvis  molt importants.
És la seva sortida al món, deixa les relacions familiars i uns espais que coneix, on se sent segur, per trobar-se en un altre espai, amb adults desconeguts i amb altres nens; se sent sol, abandonat, amb por.
Això és normal, lo rar seria que prefereixi quedar-se allà  amb uns "desconeguts" que anar amb la seva mare que lo porta tota la vida... no?
L'adaptació dels infants a l'escola bressol o infantil és un pilar bàsic per al seu creixement personal, tant físic com psicològic i emocional.
La metodologia de treball en els processos d'adaptació a l'escola és senzillament obrir les portes i deixar que sigui el nen a fer les primeres descobertes, acompanyat dels adults que té com a punt de referència (pare, mare, avi,/ia , cangur, etc.). De fet, moltes guarderies desaconsellen que l'adaptació la faci la mare, ja que el vincle afectiu que el petit té amb ella és inmens: encara estan en simbiosis.
Com que no volem convertir l’adaptació en un període interminable, s'ha ha decidit  posar-hi uns límits de temps: una setmana màxim.
wow, quin regal...
 ….una setmana?!?

Heu vist a una mare preparar-se al part en una setmana?   
El primer objectiu que la mestra es proposa quan un infant arriba per primera vegada a l'escola és  donar-li tota la  seguretat afectiva que necessita. 
Un cop que ja no té a la persona de referència, fa el possible perquè no plori i el consola  de diferents maneres. La seva tasca principal, al principi, serà trobar una estratègia consoladora, afavorint un clima clima acollidor, càlid i tranquil a l’aula, encara que, de vegades, és difícil d’aconseguir -ho (tenint en conte que de criatures no n'hi ha una, sinó uns 6 com a mínim!).
És un procés difícil pels pares també, quan veus el teu fill plorant de pena i et toca anar-te'n amb el cor encongit. 
Solen necessitar màxim uns tres mesos, tot i que alguns  en necessiten menys, altres més.
Hem de tenir clar que una bona adaptació li servirà per a poder acceptar altres canvis que ben segur tindrà al llarg de la seva vida.
 

Preparar-lo a viure  el gran canvi, abans que comenci el període d d’adaptació a l’escola significa donar-li l’oportunitat per créixer i enfortir-se.
Un infant no està adaptat a l’escola quan deixa de plorar, si no quan es mostra realment tal com és a casa:  quan hi ha afecte, seguretat i confiança.
I és que no tots els nens maduren a la vegada, i si portem el petit quan encara no està preparat per adaptar-se a la convivència en grup, pot ser que al final es faci a la situació i deixi de plorar, però no se sentirà feliç i es veuran afectades la  seva confiança en el món i la seva seguretat en si mateix.
  
Amb aquest panorama, ÀNIMS: tenim altres recursos per a què el procés d'adaptació es faci de una manera més relaxada. La paraula clau és la preparació.
Les investigacions suggereixen que les experiències primerenques a la llar, amb els pares o qui en té cura,  i les experiències preescolars  de qualitat  influencien la seva preparació per a l'aprenentatge escolar formal, afavorint el seu desenvolupament cognitiu , social, motriu i abans de tot  emocional.
I d'aquesta reflexió, entre altres,  neix el projecte de la Casetta a casa teva, servei educatiu personalitzat, que té com a objectiu preparar el teu fill a una integració més àgil i senzilla a l'aprenentatge social.
D'aquesta idea neix també el projecte de l'espai de joc a la Mamavaca www.lamamavaca.com, perquè els nens no escolaritzats tinguin l'oportunitat d'experimentar un espai "social" amb altres nens i adults.D'aquesta manera els ajudem a fer una adaptació molt suau al viure en comunitat, abans que vagin a l'escola. Aconsellem que les dues coses es puguin complementar: d'una banda l' exclusivitat a casa, treballant l'autonomia, la seguretat emocional, el joc lliure; de l'altra la participació, compartint un temps i un espai físic amb altres persones.


No hay comentarios: